Világ legerősebb paprikái – Tabasco pepperoni
A Tabasco pepperoni paprika (Capsicum frutescens) egy gyakran használt ízletes, közepesen csípős fűszerpaprika. Eredeti termőhelye Mexikó, azonban ma már számos országban termesztik, és nagy keresletnek örvend a világ különböző részein. Leginkább a Tabasco márkájú szószok készítéséhez használják. A következőkben bemutatom nektek ennek a paprikának a tulajdonságait és termesztési feltételeit.
Tulajdonságok:
A Tabasco pepperoni paprika vékony, hosszúkás formájú, kb. 2-5 cm hosszú és 0,5-1 cm széles. Az éretlen paprikák zöld színűek, érett állapotban narancssárga/piros színűvé válnak. A Scoville-skála szerinti értéke 40.000-50.000 között van, hasonló szinten csípős, mint a cayenne vagy a jalapeno paprika. Fűszeres, gyümölcsös, kissé savanykás ízt ad az ételeknek, gyakran használják szószok, marinádok, curryk, chilis ételekhez, de akár friss vagy szárított formában is ízesíthetjük vele az ételeket.
Igénye:
A Tabasco pepperoni paprika a többi paprikához hasonlóan igényli a meleg, napos éghajlatot, az optimális hőmérséklet 20-30 °C között van. Sok napfényre van szüksége, legjobban déli fekvésű területen fejlődik. Nagyon érzékeny a hidegre, ezért csak akkor ültessük el, amikor már nincs fagyveszély. A megfelelő talaj ph-ja 6-7 között van és fontos, hogy jó vízelvezetéssel rendelkezzen. Öntözzük rendszeres, főleg a forró, száraz napokon. Használjunk természetes vinasz tartalmú tápoldatot, ezzel segítve a növény megfelelő fejlődését és védekezőképességét.
Termesztési feltételek:
A Tabaso pepperoni paprika ültetését 6-8 héttel az utolsó fagy előtt kell elvégezni. A magokat 1 cm mélyen vessük el, 40 cm tőtávolságra. Támasszuk ki a növényt, hogy a nehéz termés ne törje el a szárát. A paprika érése augusztus-szeptember hónapokban várható. Óvjuk a növényt a kártevőktől, a paprikákon gyakran jelennek meg levéltetvek vagy gombák, ezért használjunk organikus növényápolót, ezzel segítve a védekezést.
Összességében tehát, a Tabasco pepperoni paprikát meleg, napos környezetben, jó vízelvezetésű talajon kell termeszteni. Érése nyár végére tehető, a forró nyári napokon gondoskodjunk a folyamatos öntözésről. Az érett paprikákat használjunk előszeretettel konyhánkban, készítsünk belőle ízletes, pikáns ételeket.
BLUMEN Paprika – Tabasco pepperoni
Nagyon erős típus, amikor beérik, a termés színe narancsra/pirosra változik. Kitűnő frissen történő fogyasztásra vagy Oliva olajjal megöntözve. Híres receptekhez szokták alkalmazni, mint pl a magyar gulyás vagy az észak-afrikai Harissa. Napigényes. Javasolt vetési hőmérséklet: 20/30 °C. Szabadföldbe, és fóliasátorba is vethető. 40 cm tőtávolságra , 1 cm mélyen vetendő. Dupla védőcsomagolásban biztosítjuk a kiváló minőséget, s a garantált kikelést a 3 P.A.C. rendszer szerint. Vetési idő: Márc-Ápr, érés: Júl-Aug
BIOFITO természetes tápoldat konyhakerti növényekhez
A BIOFITO konyhakerti tápoldat organikus vinaszból készül, szintetikus kémiai alapanyagok nélkül. A jó terméshez szükséges, magas tápanyag-igényű növényekhez fejlesztették ki. Speciális összetétele elősegíti a gyökérzet megfelelő fejlődését, így a növény több és erősebb levelet, virágot és termést fejleszt, és a kártevőkkel szemben is ellenállóbbá válik.